Wijnbouw‎ > ‎

Aanleg wijngaarden


Een eigen wijngaard... maak van je droom een werkelijkheid!


BEGINNEN MET EEN WIJNGAARD WANT ...

» Het is een fantastische hobby.
» Een wijngaard biedt rust en ontspanning.
» Druiven oogsten staat voor één met de natuur.
» Zelf wijn maken is een bijzondere leuke ervaring.


HOUTLANDSE WIJNBOUW WANT ...

» Vlaamse wijnbouw is in opmars

Het klimaat heeft bijzonder veel invloed op de wijnbouw.  De aarde wordt warmer en daardoor schuift de wijngrens noordwaarts. Hierdoor komen onze gebieden in de zone te liggen waar wijnbouw heel succesvol gaat worden. Druiven groeien van nature in een gematigd klimaat. Vlaanderen ligt ruim aan de grens van wat mogelijk is.  Door de wijnstokken op beschutte plaatsen te planten en door een juiste rassen- en onderstam keuze is het mogelijk om goede rijpe vruchten te telen!

» Ecologische wijnbouw respecteert de natuur

Door rassen te planten met een hoge meeldauw tolerantie kan met enkele bespuitingen de plant gezond  gehouden worden. Voor de bestrijding wordt zwavel gebruikt. Dit is een preventief middel en mag in de biologische teelt gebruikt worden.

Alle planten staan op een onderstam. Een onderstam is een moederplant met gunstige eigenschappen waarop het gewenste ras geënt wordt. Deze eigenschappen zijn o.a. goede winterhardheid, betere houtafrijping, minder kans op misbloei, ongevoelig voor druifluis en goede aanpassing aan de grondsoort.

De wijngaard wordt ingezaaid met een mengsel van witte klaver en een langzaamgroeiend gras. Witte klaver haalt stikstof uit de lucht en legt dit vast in de grond, deze stikstof is opneembaar voor de druivenstokken. Hierdoor dient men minder stikstofmeststof te strooien. Het gras is langzaam groeiend, daardoor beperkt men het maaien.

Bloeiende planten rond de wijngaard trekken natuurlijke vijanden van schadelijke insecten aan, waardoor ze ook fungeren als plaagbestrijders.


EEN WIJNGAARD AANLEGGEN BETEKENT ...

 Planning :  - perceelkeuze
               - grondsoort & bodemstructuur
               - bodemwater
               - rassenkeuze
               - plantafstanden
 
 • In principe zijn alle grondsoorten met een pH van +/- 6 a 7 geschikt om druiven te telen.  Op te zure grond is het voor de druiven erg moeilijk om voedingsstoffen op te nemen en komen snel gebreksziekten voor zoals magnesium, kalium of ijzer gebrek. 
 • De grond moet lucht door kunnen laten voor het ademen van de wortels, overtollig water moet zo snel mogelijk afgevoerd worden.
 • Voor ons klimaat is het van belang dat er goed gelet wordt op een aantal punten bij de keuze van de druivenrassen : 
  • gevoeligheid voor vorst en nachtvorst
  • bloeitijd en rijpingstijd van de vruchten en afrijpen van het hout
  • gevoeligheid voor ziektes en ongedierte
  • groeikracht en groeiwijze
 • De plantafstanden zijn afhankelijk van de gebruikte snoei en geleidingsmethode ; meestal wordt enkel en/of dubbel guyot aangehouden. Tussen de rijen wordt een afstand van 2,20 m aanbevolen, dichter planten resulteert in teveel vochtige lucht en meer kans op schimmels.
 
Het aanplanten van de jonge stokken gebeurt normaal in het voorjaar, vanaf eind april.  Vanaf deze periode is de kans op nachtvorst en dus schade niet zo groot meer.
Pot- of containerplanten kunnen het gehele jaar tot in de herfst geplant worden, mits er voldoende water wordt gegeven volgens de noden van de plant.

Voor het planten wordt de grond goed voorbereid, een dieptebewerking is aan te bevelen.  Na het graven van het plantgat wordt de plant bij een steunstok zo geplaatst dat de ent juist boven de grond zit.  Er worden geen meststoffen toegediend tijdens het planten, dit kan aanleiding geven tot verbranding van de wortels en slecht afrijpen van het hout.