Wijnbouw‎ > ‎

Verkoop geënte planten


Schimmeltolerante geënte planten, opgekweekt in pot


BIOVRIENDELIJK

De Duitse veredelaars geven de garantie dat hun nieuwste wijndruiven voor 80 tot 90 procent schimmeltolerant zijn. Met als gevolg dat wijnbouwers per seizoen gemiddeld nog maar twee keer hoeven te spuiten. De Johanniter en Cabernet Cortis hebben zich tot nog toe zelfs 100 procent resistent getoond.


DRUIFLUIS (Phylloxera vastarix)
 
Deze van oorsprong Amerikaanse luis leeft een deel van de cyclus op de bladeren en een ander deel brengt hij door op de wortels.  De luizen prikken in de bladeren, wortels en zuigen sap op. Op het speeksel van de luis reageert de plant door vreemde gezwellen te vormen.
 
De Europese druif heeft tot aan 1860 nooit met deze luis te maken gehad en bleek totaal geen afweer te hebben. Wortels worden dusdanig aangetast dat de vaatbundels verstoppen.  Het gevolg was massaal afsterven van wijngaarden.
 
Door een oog van een Europees ras op een Amerikaanse wortel te enten wordt het probleem verholpen!

JUISTE ONDERSTAMMEN

Behalve voor een druivensoort, moet ook gekozen worden voor een bepaalde onderstam, waarop die druivensoort wordt geënt. De druiven worden op wilde onderstammen geënt, om aantasting van de wortels door de beruchte druifluis te voorkomen.
De keuze van onderstam bepaalt het succes van de wijngaard. Een onderstam moet passen bij grondsoort, waterhuishouding, kalkgehalte van de bodem, .... 

De onderstam moet een goede combinatie vormen met de druif die er op geënt wordt.
  
OPKWEEK IN POT

Dit is zeer aantrekkelijk voor de wijnbouw en biedt de onderstaande voordelen.
  • De plant kan een jaar vroeger in productie.
  • De plant kan gelijk aan de onderste draad vast worden gezet .
  • De planten kunnen op elk gewenst moment in de wijngaard worden geplant.
  • Tijdens opkweek wordt de plant langs een steunstok geleid waardoor de stam recht is.
Geënte planten zijn op bestelling verkrijgbaar. Na afspraak kunnen de planten met de juiste onderstam en het gewenste ras worden geleverd. Interesse? Laat het ons weten via info@houtlandsewijnbouw.be.